Widok zawartości stron (Stanowiska badawcze) Widok zawartości stron (Stanowiska badawcze)

Konkurs na stanowisko adiunkta w grupie pracowników badawczych, w Instytucie Socjologii na Wydziale Filozoficznym UJ

Rektor Uniwersytetu ogłasza konkurs na stanowisko adiunkta w grupie pracowników badawczych, w ramach realizacji projektu „SURFIT: Skalowanie regeneracyjnych miejskich systemów żywnościowych w zrównoważonej transformacji”  w Instytucie Socjologii na Wydziale Filozoficznym UJ

 

Kryteria kwalifikacyjne:

Do konkursu mogą   przystąpić osoby, które spełniają wymogi określone w art. 113, 116 ust. 2 pkt 3) ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce oraz zgodnie z § 165 Statutu UJ odpowiadają następującym kryteriom kwalifikacyjnym:

  • posiadają co najmniej stopień doktora;
  • posiadają odpowiedni dorobek naukowy;
  • biorą czynny udział w życiu naukowym.

 

Dodatkowe wymagania i oczekiwania:

  • Wykształcenie wyższe w zakresie nauk społecznych, nauk o kulturze lub dyscyplin pokrewnych;
  • Zainteresowania i doświadczenia badawcze dotyczące systemów żywnościowych, środowiska, rozwoju zrównoważonego, studiów miejskich;
  • Doświadczenie współpracy z otoczeniem społecznym: podmiotami publicznymi, społecznościami lokalnymi, organizacjami pozarządowymi etc.;
  • Doświadczenie pracy w międzynarodowych projektach badawczych;
  • Znajomość języka angielskiego;
  • Samodzielność, dobra organizacja pracy.

 

Opis Programu /Projektu:

Projekt SURFIT podejmuje problem skalowania równoważonych, choć niszowych rozwiązań miejskich systemów żywnościowych. Jego celem jest rozpoznanie różnych typów dynamiki skalowania poprzez identyfikację tzw. katalizatorów oraz ich działania w różnych kontekstach społecznych, ekonomicznych, organizacyjnych etc. SURFIT stosuje metodykę Living Lab do powołania Urban Food Labs w pięciu miastach europejskich średniej wielkości. W tych transdyscyplinarnych zespołach zostaną wypracowane, wdrożone i poddane ocenie narzędzia zrównoważonej transformacji w miejskich systemach żywnościowych. W Urban Food Labs zaangażowane zostaną organizacje partnerskie, reprezentujące różnych aktorów zrównoważonych sieci żywnościowych.

 

Zakres obowiązków /Opis zadań:

  • organizacja i prowadzenie współpracy z podmiotami zewnętrznymi w formule Living Lab,
  • realizacja zadań badawczych projektu, w szczególności przeglądów literatury, badań kwestionariuszowych, wywiadów i in.,
  • udział w pracach zespołu polskiego oraz konsorcjum, w spotkaniach, warsztatach, działaniach popularyzacyjnych i upowszechniających,
  • udział w opracowaniu wyników projektu i przygotowaniu publikacji naukowych,
  • praca organizacyjna związana z prowadzeniem Living Lab i innych zadań projektowych.

 

 

Szczegóły ogłoszenia oraz informacja o przetwarzaniu danych osobowych znajdują się w załączniku

Stanowisko: adiunkt
Jednostka: Wydział Filozoficzny
Termin składania dokumentów: 16.07.2024
Wytworzył: Z upoważnienia Rektora Uniwersytetu Jagiellońskiego Dziekan Wydziału Filozoficznego dr hab. Jacek Nowak, prof. UJ
Data wytworzenia: 02.07.2024
Plik do pobrania
Data publikacji: 02.07.2024
Osoba publikująca: Witold Romański