Rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego ogłasza konkurs na stanowisko adiunkta w grupie pracowników badawczych w Zakładzie Mikrobiologii na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii w ramach realizacji projektu SONATA BIS 11 pt. „Struktura, biochemia, fizjologia i ewolucja bakteryjnych α2-makroglobulin z ludzkich periodontopatogenów Porphyromonas gingivalis i Tannerella forsythia”, nr PSP: K/PBD/000406 w dyscyplinie nauki biologiczne
Do konkursu mogą przystąpić osoby, które spełniają wymogi określone w art. 113, 116 ust. 2 pkt 3) ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce oraz zgodnie z § 165 Statutu UJ odpowiadają następującym kryteriom kwalifikacyjnym:
1) posiadają co najmniej stopień doktora;
2) posiadają odpowiedni dorobek naukowy;
3) biorą czynny udział w życiu naukowym;
Dodatkowe kryteria:
- stopień doktora w dziedzinie nauk biologicznych, chemicznych lub w pokrewnych dziedzinach;
- doświadczenie w rozwiązywaniu struktur przestrzennych białek z wykorzystaniem krystalografii rentgenowskiej udokumentowane publikacjami;
- doświadczenie w technikach laboratoryjnych takich jak ekspresja białek rekombinowanych, oczyszczanie białek z wykorzystaniem różnych technik chromatograficznych takich jak chromatografia powinowactwa, sączenie molekularne i chromatografia jonowymienna;
- doświadczenie w kriogenicznej mikroskopii elektronowej (cryo-EM) lub chęć nauczenia się tej techniki;
- dobra znajomość języka angielskiego w piśmie i mowie;
- uzyskanie stopnia naukowego doktora nie wcześniej niż 7 lat przed rokiem zatrudnienia w projekcie;
- uzyskanie stopnia doktora w podmiocie innym niż podmiot, w którym planowane jest zatrudnienie na tym stanowisku, lub odbycie co najmniej 10-miesięcznego, ciągłego i udokumentowanego stażu podoktorskiego w podmiocie innym niż podmiot realizujący projekt oraz w kraju innym niż kraj uzyskania stopnia doktora;
- brak dotychczasowej współpracowały z kierownikiem projektu przy realizacji projektu badawczego finansowanego w drodze konkursu.
Szczegóły ogłoszenia oraz informacja o przetwarzaniu danych osobowych znajdują się w załączniku.